Genel anlamda yapılarında, kükürt, fosfor, mangan, silisyum gibi elementler olan çeliklere Karbon Çelikleri denir. Karbon çelikleri inşaat yapı sektörü ve imalat sektöründe çokça kullanılmaktadır bundan dolayı piyasada İmalat Çeliği olarak da bilinmektedir.
Düşük Karbonlu Çelikler
Yapısında %0.20 oranında karbon miktarı bulunan çeliklere düşük karbonlu çelikler denilmektedir. Mekanik performansları oldukça düşüktür. Bundan dolayı piyasada yumuşak çelik olarak adlandırılırlar. Dünya genelinde çelik üretiminde düşük karbonlu çelikler ilk sırada yer almaktadır.
Düşük Karbonlu Çelikler genel olarak ; yapı ve inşaat alanlarında, somun yapımında, boyalı kutu profil, cıvata yapımında, ıslah edilen makine parçalarında, yüzey sertleştirme işlemleri gibi alanlarda oldukça sık kullanılmaktadır.
Orta Karbonlu Çelikler
Yapısında %0.20-%0.60 oranında karbon miktarı bulunan çeliklere orta karbonlu çelikler denilmektedir. Yapılarında bulunan karbon miktarı oranı sebebiyle orta halli bir mekanik performans sergilerler. Orta karbonlu çelikler ısıl işlem uygulanarak kolayca sertleştirilebilirler. Bu sebeple kullanım alanları oldukça fazladır. Özellikle makine imalat sanayisinde orta karbonlu çeliklerin kullanımı oldukça fazladır.
Şekil almaları ve işlenme kabiliyetleri düşük karbonlu çeliklere göre daha güçtür. Orta karbonlu çeliklerin kaynak kabiliyeti düşük karbonlu çeliklere nazaran daha azdır.
Orta Karbonlu Çelikler genel olarak ; somun imalatı, dingil imalatı, makine imalatı, cıvata imalatı, vida imalatı, gemi şaftı imalatı, dişli çark imalatı, transmisyon mili imalatı, yük kancası imalatı, frezeli mil imalatı, manivela kolu imalatı, kürek kazma imalatı gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.
Orta Karbonlu Çelikler ısıl işlem ile gayet başarılı bir şekilde sertleştirilebilmektedir.
Yüksek Karbonlu Çelikler
Yapısında %0.60’dan daha çok karbon miktarı bulunan çeliklere yüksek karbonlu çelikler denilmektedir. Genel olarak mukavemetleri fazla ve süneklikleri ( esneklik ) oldukça düşüktür. Isıl işlem ile sertleştirildiklerinde sertlikleri oldukça fazla artmaktadır. Bundan dolayı da aşınmaya karşı çok direnç gösterirler ve kesici çeliklerdir. İşlenme ve şekil verilebilme özellikleri oldukça düşüktür. Kaynak yapma kabiliyetleri aynı şekilde çok düşüktür. Bundan dolayı yüksek karbonlu çeliklere özel yöntemler ile kaynak yapılabilmektedir.
Yüksek Karbonlu Çelikler çoğunlukla takım çelikleri olarak kullanılmaktadır.
Yüksek Karbonlu Çelikler genel olarak ; şaft imalatları, mil imalatları, cıvata imalatları, somun imalatları, yaprak yay imalatları, spiral imalatları, kesici takım imalatları, makas imalatları, kepçe dişlisi imalatları, eğe imalatları, zımba imalatları, greyder bıçağı imalatları, keser imalatları, ağaç testeresi imalatları gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.
Yüksek Karbonlu Çelikler ısıl işlem ile gayet başarılı bir şekilde sertleştirilebilirler.
Toprak Metal olarak soğuk çekim tesisimizde gerekli standartlarda çelik boru ve çelik çubuk üretimi yapmaktayız. Talep doğrultusunda boy kesim işlemi de yapmaktayız.
Karbon Çeliklerin toptan ve perakende satışını yapmakta olan Toprak Metal, siz değerli müşterilerimizin taleplerine cevap vermekten memnuniyet duyacaktır.
TOPRAK METAL , Demir-Çelik sektörüne hizmet vermek amacı ile kurulmuş olup, 15 yılı aşan iş tecrübesi ve sektör bilgisi ile çok çeşitli ürün yelpazesini değerli sanayicilerimiz ve imalatçılarımıza sunmaktır. Kocaeli-Şekerpınar tesislerimizde 34.000 ton/yıl kapasiteli vasıflı çelik soğuk çekim uzun mamül üretimini gerçekleştirmekte olup, müşteri talepleri doğrultusunda kaliteli, hızlı ve ekonomik çözümleri değerli müşterilerimize sunmaktayız.